گروه زندگی ایرنا کافئین محرک است و ضربان قلب و فشار خون را افزایش می دهد. کافئین همچنین ادرار را افزایش می دهد و می تواند باعث کم آبی بدن شود. کافئین و غذاهای کافئین دار نیز می توانند در برخی از زنان باعث سوزش سر دل شوند. توجه به میزان مصرف روزانه کافئین در دوران بارداری بسیار مهم است، اما این گزارش را تا انتها بخوانید تا بدانید در مورد نوشیدن قهوه در دوران بارداری چه باید کرد و چه کاری را نباید انجام داد.
بسیاری از زنان باردار از ترس اینکه مصرف روزانه قهوه خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش می دهد، به محض اینکه متوجه بارداری خود شدند، مصرف کافئین را متوقف می کنند.
اما یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه کوئینزلند استرالیا نشان می دهد که جای نگرانی زیادی وجود ندارد. به گفته محققان، مصرف متعادل قهوه خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش نمی دهد.
دکتر گان هلن معین، دکتر دانیل هوانگ و کارولین بریتو نونس از موسسه زیست شناسی مولکولی در دانشگاه کوئینزلند در این مطالعه از ژنتیک برای تجزیه و تحلیل رفتار نوشیدن قهوه استفاده کردند. یافته های محققان نشان می دهد که مصرف محدود قهوه در دوران بارداری خطر سقط جنین، مرده زایی یا زایمان زودرس را افزایش نمی دهد.
دکتر هوانگ گفت که رفتار نوشیدن قهوه تا حدی به دلیل ژنتیک است، مجموعه خاصی از انواع ژنتیکی که بر میزان مصرف قهوه ما تأثیر می گذارد. وی گفت: ما نشان داده ایم که این گونه های ژنتیکی نه تنها بر مصرف قهوه در جمعیت عمومی بلکه در زنان باردار نیز تأثیر می گذارد.
محققان از روشی به نام «تصادفیسازی مندلی» استفاده کردند که از هشت نوع ژنتیکی استفاده میکرد که رفتار نوشیدنی زنان باردار را پیشبینی میکرد و بررسی کرد که آیا این گونهها با پیامدهای زایمان نیز مرتبط هستند یا خیر.
دکتر هوانگ گفت: «از آنجایی که نمیتوانستیم از زنان بخواهیم که مقدار قهوه را در دوران بارداری بنوشند، از آنالیزهای ژنتیکی برای تقلید از یک کارآزمایی تصادفی کنترلشده استفاده کردیم».
این تجزیه و تحلیل ژنتیکی نشان داد که خطر سقط جنین، مردهزایی یا زایمان زودرس برای زنان بارداری که قهوه مصرف میکنند، وجود ندارد.
دکتر هوانگ میگوید: وقتی صحبت از رژیم غذایی در دوران بارداری به میان میآید، عموماً به زنان توصیه میشود که نوشیدن قهوه را متوقف کنند، اما این مطالعه نشان میدهد که آنها همچنان میتوانند بدون نگرانی از افزایش خطر نتایج بارداری از قهوه لذت ببرند.
با این حال، محققان تاکید میکنند که این مطالعه تنها به برخی از پیامدهای نامطلوب بارداری پرداخته است و مصرف کافئین ممکن است بر دیگر جنبههای مهم رشد جنین تأثیر بگذارد.
دکتر مون می گوید: «به همین دلیل مصرف زیاد قهوه در دوران بارداری را توصیه نمی کنیم، بلکه مصرف قهوه کم یا متوسط را توصیه می کنیم.
تاثیر نوشیدن قهوه در ماه های آخر بارداری بر جنین چیست؟
در سه ماهه سوم بارداری، جنین در مراحل پایانی آمادگی برای زایمان است و در این مدت اسکلت کاملاً رشد کرده، چشمانش باز است و می تواند تغییرات نور را تشخیص دهد. ریه های او در حال رشد هستند و برای زایمان هر هفته ۲۲۰ گرم وزن اضافه می کند.
طبق گزارش آژانس بارداری آمریکا، کافئین مصرفی مادر به همراه اکسیژن و مواد مغذی از طریق جفت به جنین منتقل می شود. مصرف متوسط کافئین می تواند هوشیاری جنین یا نوزاد متولد نشده را افزایش دهد و الگوهای خواب را مختل کند. با این حال، مصرف مقادیر زیاد کافئین می تواند باعث مشکلات قلبی با عوارض جانبی مانند وزن کم هنگام تولد و در برخی موارد نادر شود.
به طور خلاصه مصرف کافئین در سه ماهه سوم بارداری که جنین در حال افزایش وزن است می تواند بر وزن نوزاد تاثیر منفی بگذارد.
میزان مجاز مصرف قهوه در دوران بارداری
محققان توصیه می کنند که زنان باردار بیش از ۲۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف نکنند. اگرچه انواع مختلف قهوه دارای مقادیر متفاوتی کافئین هستند، اما این مقدار تقریباً به اندازه یک فنجان متوسط است. مطالعه ای در سال ۲۰۰۳ توسط محققان دانشگاه علم و صنعت نروژ نشان داد که مصرف زیاد کافئین در سه ماهه سوم بارداری که به طور متوسط ۲۸۰ میلی گرم کافئین تعریف می شود، خطر کم وزنی هنگام تولد را دو برابر می کند.