علائم و درمان هیپوگلیسمی واکنشی

هیپوگلیسمی، همچنین به عنوان سطح پایین گلوکز شناخته می شود، وضعیتی است که در آن گلوکز خون فرد به زیر سطح طبیعی می رسد. گلوکز منبع مهم انرژی برای انسان است و بدون آن، بدن نمی تواند به درستی عمل کند. از این رو، زمانی که سطح گلوکز خون به زیر سطح طبیعی می‌رسد، علائم هیپوگلیسمی شروع می‌شود.

چند علامت شناخته شده هیپوگلیسمی عبارتند از: خستگی، گرسنگی، آشفتگی ذهنی، سرگیجه، تعریق، و غیره. سطح بسیار پایین گلوکز خون حتی می تواند منجر به تشنج، کما و حتی مرگ شود.

هیپوگلیسمی واکنشی نوع خاصی از هیپوگلیسمی است که در افراد غیر دیابتی رخ می دهد. هیپوگلیسمی واکنشی نیز در مورد سطح قند خون پایین است، اما علائم ۲-۳ ساعت پس از غذا ایجاد می شود. دلیل این امر این است که لوزالمعده انسولین را به خوبی پس از دوره هضم غذا آزاد می کند. این انسولین اضافی مقصر اصلی کاهش گلوکز خون در افراد مبتلا به هیپوگلیسمی واکنشی است.

از این رو، درمان هیپوگلیسمی واکنشی باید بر اساس دو هدف اصلی باشد: اجتناب از بارگذاری بیش از حد پانکراس و کاهش تولید انسولین. برای دستیابی به هدف فوق، معمولاً به مبتلایان توصیه می شود که از یک برنامه غذایی خاص پیروی کنند و از خوردن غذاهایی که عمدتاً از کربوهیدرات های ساده تشکیل شده است خودداری کنند.

دو نوع کربوهیدرات وجود دارد، کربوهیدرات های ساده و کربوهیدرات های پیچیده. کربوهیدرات های ساده غذاهایی هستند که به راحتی به گلوکز تبدیل می شوند و آماده جذب در جریان خون می شوند. این جذب سریع گلوکز باعث افزایش شدید گلوکز خون می شود و این اغلب علت اصلی هیپوگلیسمی واکنشی است. بنابراین، از مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات های ساده خودداری کنید. چند مثال عبارتند از: برنج سفید، نان سفید، آب نبات، شکلات، بستنی، کیک و غیره. به طور کلی، غذاهای بسیار فرآوری شده نیز غذاهایی هستند که کربوهیدرات های ساده بالایی دارند.

کربوهیدرات های پیچیده، بر خلاف کربوهیدرات های ساده، هضم و تجزیه آنها دشوارتر است. بنابراین، تبدیل و جذب گلوکز نیز کند می شود. به این دلایل، کربوهیدرات های پیچیده به ویژه برای هیپوگلیسمی واکنشی مفید هستند. چند نمونه از غذاهای پر کربوهیدرات پیچیده عبارتند از: برنج قهوه ای، نان غلات کامل، بلغور جو دوسر، سبزیجات و غیره.

سریعترین رژیم لاغری